Konopie to znana od wieków roślina, która dostarczała ludziom wielu cennych składników odżywczych i uzdrawiała chorych.Poniżej przedstawiamy wam kolejne przepisy, dzięki którym będzie wam prościej wprowadzić konopie do swojej codziennej diety. Włączenie nasion konopi do diety chroni serce, poprawia trawienie, łagodzi PMS i wygładza cerę, wspominaliśmy o tym w naszym poprzednim artykule Konopie Superfood (Kliknij tutaj).
Wszystkie produkty konopne niezbędne do przyrządzenia poniższych potraw znajdziecie w naszym sklepie w zakładce żywność(Kliknij Tutaj)
A więc zaczynajmy ! Konopie czyli Superfood
Mąka konopna
Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, jest źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Białko przyczynia się do do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Sposób użycia: Można stosować jako dodatek (15-30%) do wypieku pieczywa i ciast, do naleśników, sosów i placków.
1.Naleśniki Konopne ze szpinakiem
Składniki:
- 50 g świeżego szpinaku
- 2 łyżeczki masła
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera typu feta
- sól
- pieprz
Ciasto naleśnikowe:
- 1/2 szklanki mąki konopnej (Kliknij tutaj)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
W naczyniu połącz mąkę, wodę, jajka i sól, mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła. Ciasto usmaż z obu stron na patelni. Farsz: Na patelni rozgrzej masło, dodaj rozdrobniony czosnek oraz szpinak. Podgrzewaj przez minutę, aż szpinak zwiędnie i będzie miękki. Na koniec dodaj ser typu feta i mieszaj do rozpuszczenia sera i powstania kremowego sosu. W razie konieczności dodaj łyżkę wody. Na gotowe naleśniki nałóż farsz i zawiń.
2.Chleb konopny
składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 200 g mąki pełnoziarnistej typ 2000
- 200 g mąki konopnej (Kliknij tutaj)
- 200 ml mleka
- ok. 500 ml ciepłej wody
- 5 g świeżych drożdży
- ok. 200 g zakwasu żytniego
- 4 łyżeczki soli
- 2 garści dowolnych nasion konopi (Kliknij tutaj)
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki dobrze ze sobą wymieszać następnie dodać mleko, wodę, zaczyn z drożdży i zakwas. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, aż stanie się “sprężyste”. W razie potrzeby dodać wody lub mąki pszennej. Ciasto odstawić na 60 minut aż wyrośnie. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Uformować i włożyć do brytfanki wysypanej mąką żytnią i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut następnie zmniejszyć temperaturę 200°C, spryskać chleb wodą i piec 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i położyć na kratce do ostygnięcia.
Białko konopne
Produkt ten jest źródłem białka. Białko przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Sposób użycia: Można stosować m.in. jako dodatek do musli, jogurtu. Po wymieszaniu z mlekiem lub wodą i ulubionym owocem można spożywać w formie białkowego koktajlu. Sprawdzi się również jako dodatek do wypieku, pieczywa, ciast, naleśników, do sosów i placków.
3.Koktajl czekoladowo-cynamonowy
Składniki:
- 2 garście szpinaku
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka białka konopnego (Kliknij tutaj)
- 2 szklanki wody lub mleka roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przełóż do blendera. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj łyżeczkę miodu do smaku. Koktajl przelej do wysokich szklanek.
Nasiona konopne łuskane
To jeden z najbardziej odżywczych produktów jakie dała nam natura. Nasiona konopne łuskane są źródłem białka. Białko przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz utrzymania zdrowych kości.
Sposób użycia: Można stosować m.in. jako dodatek do pieczywa, zup, makaronów, koktajli i deserów.
4.Siemieniotka
Składniki:
- 250 g łuskanych nasion konopi (Kliknij tutaj)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 l wody
- 1 łyżka mąki
- śmietana słodka – kremówka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę, obierz, pokrój i podsmaż na maśle w garnku, wlej wodę i zagotuj. Do zagotowanej wody dodaj nasiona konopne łuskane i gotuj jeszcze 3-5 min, aż nasiona zmiękną. Do śmietany dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i całość wklej do garnka. Gotuj jeszcze 1 minutę, zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem. Podawaj z ulubioną kaszą.
Nasiona konopne niełuskane
To jeden z najbardziej odżywczych produktów jakie dała nam natura. Nasiona konopne łuskane są źródłem białka. Białko przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz utrzymania zdrowych kości.
Sposób użycia: Można stosować m.in. jako dodatek do pieczywa, zup, makaronów, koktajli, deserów lub jako przekąska.
5.Owsianka z nasionami konopi
Składniki:
- 1 jabłko
- 3/4 szklanki mleka roślinnego lub wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- miód
- 2 łyżki niełuskanych nasion konopi (Kliknij tutaj)
- Opcjonalnie świeże owoce
Sposób przygotowania:
Jabłko umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Mleko podgrzej nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj jabłko, cynamon oraz płatki owsiane, wymieszaj i zostaw na małym ogniu przez 2 min. Dodaj miodu do smaku, posyp nasionami z konopi. Opcjonalnie dodaj świeżych owoców.
Nasiona konopne prażone
To jeden z najbardziej odżywczych produktów jakie dała nam natura. Charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, są źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Białko przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
6.Orientalna sałatka
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego
6 grzybów mun - 300 g piersi z kurczaka
- posiekany szczypiorek
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 łyżeczki nasion prażonych z konopi (Kliknij tutaj)
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cm świeżego imbiru
- Ser feta
Sos:
- 6 kropel oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju z nasion konopi (Kliknij tutaj)
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
Sposób przygotowania:
Makaron i grzyby przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odstaw do schłodzenia. Kurczaka pokrój w cienkie, podłużne kawałki, dodaj imbir i smaż krótko na oliwie. Kapustę potnij w paski. Marchewkę zatrzyj na tarce z małymi oczkami i blanszuj wrzątkiem przez 1 min. Pokrój ser feta w kostkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą, lekko wymieszaj, polej sosem i posyp nasionami z konopi.