Konopie to znana od wieków roślina, która dostarczała ludziom wielu cennych składników odżywczych i uzdrawiała chorych. Poniżej przedstawiamy wam kolejne przepisy, dzięki którym będzie wam prościej wprowadzić konopie do swojej codziennej diety. Nasiona konopne pochodzą z rośliny Cannabis sativa L. ale nie spowodują efektu psychoaktywnego. Za efekt „haju” odpowiedzialny jest związek THC, który liczniej występuję w medycznej marihuanie.
Oto 6 korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania nasion konopi, które są poparte badaniami naukowymi:
- Nasiona konopi są niezwykle pożywne
Mają łagodny orzechowy smak oraz są doskonałym źródłem białka, ponieważ ponad 25% ich wszystkich kalorii pochodzi z wysokiej jakości białka. Nasiona konopi są bogate w zdrowe tłuszcze i niezbędne kwasy tłuszczowe. Zawierają również duże ilości witaminy E, fosforu, potasu, sodu, magnezu, siarki, wapnia, żelaza i cynku. - Nasiona konopi mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca
Nasiona zawierają duże ilości aminokwasu argininy, który wytwarza tlenek azotu w organizmie. Tlenek azotu to cząsteczka gazu, która powoduje rozszerzenie i rozluźnienie naczyń krwionośnych, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób serca.Kwas gamma-linolenowy znajdujący się w nasionach konopi jest również odpowiedzialny za zmniejszanie stanu zapalnego, co również może zmniejszyć ryzyko chorób. Badania na zwierzętach wykazały że olej z nasion konopi lub nasiona konopne mogą obniżać ciśnienie krwi, zmniejszać ryzyko tworzenia się skrzepów krwi i pomóc sercu w regeneracji po zawale. - Mogą być pomocne przy chorobach dermatologicznych
Badania wykazały, że podawanie oleju z nasion konopi osobom z egzemą, AZS, łuszczycą czy trądzikiem może poprawić poziom niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych we krwi. Olejek może również złagodzić suchość skóry, złagodzić swędzenie i zmniejszyć potrzebę stosowania leków. - Mogą łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy
Nawet 80% kobiet w wieku rozrodczym może cierpieć na fizyczne lub emocjonalne objawy spowodowane zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Objawy te są najprawdopodobniej spowodowane wrażliwością na hormon – prolaktynę. Kwas gamma-linolenowy (GLA), znajdujący się w nasionach konopi, wytwarza prostaglandynę E1, która zmniejsza działanie prolaktyny. - Niełuskane nasiona konopi mogą wspomagać trawienie
Błonnik jest istotną częścią Twojej diety i wiąże się ze zdrowiem układu pokarmowego. Całe nasiona konopi są dobrym źródłem zarówno błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego, zawierającego odpowiednio 20% i 80%.Rozpuszczalny błonnik tworzy w jelitach substancję przypominającą żel. Jest cennym źródłem składników odżywczych dla pożytecznych bakterii trawiennych, a także może zmniejszać skoki cukru we krwi i regulować poziom cholesterolu. Nierozpuszczalny błonnik zwiększa masę stolca i może pomóc w przedostaniu się pokarmu i odpadów przez jelita. Zostało to również powiązane ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy - Pomagają Twojemu ciału przekształcać żywność w energię
A to dzięki zawartości tiaminy i manganu w maleńkim nasionku konopnym. Tiamina, znana również jako witamina B1, pomaga organizmowi rozkładać węglowodany, dzięki czemu można je wykorzystać jako energię. Jest również niezbędna dla wzrostu, rozwoju i funkcji komórek w organizmie. Bez wystarczającej ilości składników odżywczych możesz zacząć tracić wagę, odczuwać dezorientację, problemy z pamięcią, osłabienie mięśni i problemy z sercem.Mangan to minerał, który pomaga rozkładać skrobię i cukier, które spożywasz, oraz przetwarzać cholesterol, węglowodany i białko. Składnik odżywczy wspomaga również mocne kości, krzepnięcie krwi i zdrowy układ odpornościowy.
Poznajcie przepisy z wykorzystaniem nasion konopnych:
Konopna Granola
Jest wiele dostępnych granoli w marketach, niestety niektóre nie są zbyt zdrowe. Zwykle zawierają dużo cukru i wysoką ilość przetworzonych olejów. Dobra wiadomość jest taka, że granola jest bardzo łatwa do wykonania, a domowe wersje są zdrowe! A szczególnie ta! Granola konopna jest chrupiąca i ma subtelną słodycz.
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki orzechów pekan
- 1 szklanka łuskanych nasion konopnych
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 szklanka niesłodzonego kokosa (suszonego, szatkowanego lub w płatkach)
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- szczypta soli morskiej
- 1/2 szklanki bez pestek i posiekanych daktyli Medjool
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzej piekarnik do 120°C. Zmiksuj na mniejsze kawałki migdały, pestki dyni, orzechy pekan i orzechy włoskie. Pamiętaj, aby nie miksować orzechów na jednolitą masę. Przełóż mieszaninę orzechów do dużej miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz daktyli i dobrze wymieszaj. Rozłóż równą warstwę ciasta na dużej blasze wyłożonej pergaminem.
Piecz przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika, dodaj daktyle i dobrze wymieszaj. Piecz przez 25-30 minut dłużej lub do momentu, aż musli nabiorą złoto-brązowego koloru. Wyjmij z piekarnika, ostudź i ciesz się zdrową przekąską. Po ochłodzeniu granola stanie się bardziej chrupiąca. Zalecamy przechowywanie gotowej granoli w szczelnym pojemniku bądź słoiku w lodówce. W ten sposób pozostanie wyjątkowo chrupiąca.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Przepis autorstwa Brittany Mullins
Pudding z nasionami chia i konopnymi na ciepło
Potrzebujesz tylko 5 składników, aby przygotować to śniadanie pełne zdrowych kwasów omega-3! Bez nabiału, bez glutenu, bezzbożowy, bez soi, bez orzechów , bez cukru, wegański i wegetariański.
1 porcja
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka bezmlecznego np. mleko kokosowe
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki nasion konopi
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1-2 łyżeczki czystego syropu klonowego do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W rondelku doprowadzić mleko do lekkiego wrzenia. Dodaj nasiona chia, nasiona konopi oraz ekstrakt waniliowy a następnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut, aż zacznie gęstnieć. Kontynuuj mieszanie podczas gotowania. Wyłącz ogień i odstaw na kilka minut, aby ostygło i trochę bardziej zgęstniało. Spróbuj jak smakuje i dodaj syrop klonowy według uznania. Podawaj na ciepło z wybranymi dodatkami.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut
Hummus z nasion konopi
Ten szybki i łatwy przepis jest wegański, niskowęglowodanowy i zawiera zdrowe tłuszcze. Może być stosowany jako przekąska, przystawka, pasta do kanapek lub nadzienie do pita lub tortilli. Podawaj ten smaczny dip z surową marchewką, łodygami selera lub chlebem Pita.
2 porcje
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki nasion konopi
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub fasoli garbanzo z puszki
- 2 łyżki wody
- 2 ząbki małego czosnku mielonego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zmiel nasiona konopi w młynku do kawy (lub młynku do przypraw lub tłuczku i moździerzu). Włóż je do robota kuchennego z sokiem z cytryny, ciecierzycą, wodą, czosnkiem, oliwą i solą. Blenduj przez około 1 minutę lub do uzyskania gładkości. Jeśli chcesz rozcieńczyć hummus, dodaj trochę więcej wody. Przełóż na talerz lub do miski, skrop oliwą i posyp papryką, płatkami czerwonej papryki i posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
DEKORACJA: papryka, posiekana natka pietruszki lub kolendra
przepis autorstwa: dieTTaste
Wegański ser konopny
Ten wegański ser konopny wytwarzany jest z kremowych nasion konopi i przyprawiony czosnkiem i świeżym koprem.
2-3 porcje
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka łuskanych nasion konopi
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe aromatyzowanego mleka migdałowego lub sojowego
- 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego koperku
- 1/4 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umieść nasiona konopi w robocie kuchennym. Dodaj czosnek i sok z cytryny i zamieszaj. Blenduj nasiona aż będą formować się w gęstą, błyszczącą masę. Dodaj mleko, koperek i sól. Zmiksuj na gładki, kremowy ser.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut
Przepis autorstwa: Alissa Saenz
Serowe paluszki z kalafiora i nasion konopnych
Ten łatwy przepis na serowe paluszki z kalafiora to idealna propozycja na zdrową przekąskę, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów. W przepisie został wykorzystany ser, ale możesz go pominąć.
SKŁADNIKI:
- 1 główka kalafiora (pokrojona w kostkę)
- 1/2 szklanki nasion konopi
- 2 duże jajka
- 2 ząbki czosnku (mielony)
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżka masła (stopionego)
- 1 szklanka sera Mozzarella (rozdrobniony)
- Świeża pietruszka (opcjonalnie, do dekoracji)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pokrojony kalafior gotuj aż będzie miękki, a następnie pozostaw go do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Zmiksuj nasiona konopi do uzyskania gładkiej masy. Do uzyskanej masy dodaj jajka, czosnek, sól i pieprz. Zblenduj ponownie. Gdy kalafior ostygnie, przełóż go na ściereczkę, ściśnij go odsączając z niego jak najwięcej wody. Dodaj odsączony kalafior do masy i również zmiksuj.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem, a następnie rozłóż “ciasto” o grubości ok. 3 cm. Piecz przez 13-18 minut, aż wierzch będzie twardy i zarumieniony. Posmaruj wierzch roztopionym masłem. Na wierzch posyp posiekaną mozzarellę, a następnie piecz jeszcze 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Lekko ostudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na pół, a następnie na krzyż w paski.
Całkowity czas przygotowania: 40 min
Przepis autorstwa: Maya Krampf
Tabbouleh z łuskanymi nasionami konopi
Zamiast kaszy bulgur w tabbouleh, w przepisie użyto łuskanych nasion konopi. Ta łatwa zmiana zawiera mnóstwo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega, bez żadnego gotowania. Po prostu posiekaj, wymieszaj i podawaj. Otrzymasz wspaniały lekki lunch pełen świeżych warzyw, białka, zdrowych tłuszczów i nie tylko.
Smaczne, surowe, letnie danie, którego przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut. Możesz dodatkowo zrobić własne krakersy i hummus
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka świeżej pietruszki
- 1/2 szklanki świeżych liści mięty
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 2-3 duże czerwone pomidory
- 1 szklanka łuskanych nasion konopi
- 2 łyżki oleju konopnego lub oliwy
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W robocie kuchennym wyposażonym w ostrze „S” rozdrobnij natkę pietruszki, miętę i sól morską. Przełóż zioła i sól do dużej miski. Dodaj pomidory, nasiona konopi, olej konopny i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj i podawaj. Zamknięte tabbouleh w szczelnym pojemniku w lodówce będzie można przechowywać przez 2 dni.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut
Przepis z Choosing Raw autorstwa Geny Hamshaw
Sałatka ryżowa z fasolą Cannellini i nasionami konopi
Fajnym sposobem serwowania sałatki na miesiące jesienne i zimowe, jest podawanie ich na ciepło. Ta sałatka ryżowa może być podawana na ciepło lub na zimno, w dodatku stanowi wspaniałe wegetariańskie danie główne lub dodatek. Ponad 15 gramów białka roślinnego na porcję.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 puszka fasoli cannellini, odsączona i opłukana
- 1/4 szklanki łuskanych nasion konopnych
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki soku z cytryny + 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 szklanka suchego ryżu białego długoziarnistego
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/3 szklanki złotych rodzynek
- 4 cebule, posiekane
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dodaj około 4 szklanek wody do dużego garnka i zagotuj. Dodaj mrożony groszek i gotuj do miękkości, co powinno zająć około 3 minut. Użyj łyżki cedzakowej lub sitka do usunięcia grochu i przenieś go do dużej miski. Używając tej samej wrzącej wody, dodaj ryż i gotuj do miękkości, około 15 minut. Ryż odcedzić, włożyć do garnka i przykryć, aby się rozgrzał. W międzyczasie przygotuj dressing w małej misce, mieszając sok z cytryny, olej, sól i pieprz.
Dodaj łuskane nasiona konopi, ugotowany ryż, fasolę, rodzynki, cebulę, pietruszkę, skórkę z cytryny i dressing do dużej miski i delikatnie wymieszaj. Podawaj na ciepło lub na zimno z dodatkową cebulką, pietruszką i nasionami konopnymi jako dekoracje.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut
Przepis autorstwa Brittany Mullins
Ciasteczka czekoladowo-kokosowo-konopne
To rodzaj super ciasteczek, które nie spowodują spadku cukru, ale zamiast tego dadzą ci energię na dalszą część dnia! Stosowanie łuskanych ziaren kakaowca zamiast kawałków czekolady to również fantastyczna zmiana w przepisach na wypieki. Mniej cukru, więcej składników odżywczych!
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 1/4 szklanki mączki migdałowej
- 1/4 szklanki surowego proszku kakaowego
- 1/4 szklanki łuskanych ziaren kakaowca
- 2 łyżki nasion konopi
- 1/2 szklanki syropu ryżowego
- 3 łyżki oleju kokosowego stopionego
- 1 jajko od kury z wolnego wybiegu
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Piekarnik rozgrzać do 180 ° C. Połącz wszystkie składniki w dużej misce i mieszaj dużą łyżką, aż do całkowitego połączenia. Przełóż 2 łyżki stołowe masy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując kształt ciasteczek.Piecz przez 12 minut, uważając, aby się nie przypaliły.
Batoniki konopne bez pieczenia
Te batony zawierają nie tylko konopie, ale także maca w proszku, nasiona chia, surowe kakao w proszku i masła migdałowego!
SKŁADNIKI:
- 20 daktyli medjool
- 1/2 szklanki masła migdałowego
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 4 łyżki nasion konopi
- 2 łyżki proszku maca
- 1 porcja białka waniliowego w proszku lub białka konopnego (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki nasion sezamu
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki nasion chia
- 100g masła kakaowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1/4 szklanki proszku kakaowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umieść daktyle, masło migdałowe, płatki owsiane, orzechy nerkowca, orzechy kokosowe, 2 łyżki nasion konopi, białko, olej kokosowy, sól, wanilię i cynamon i zmiksuj, aż masa będzie lepka. Następnie, przełóż ją do miski dodaj sezam, chia i dodatkowe 2 łyżki nasion konopi i wymieszaj. Ułóż masę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wygładź z wierzchu i włóż do lodówki.
Rozpuść powoli olej kokosowy i masło kakaowe, a następnie wymieszaj z proszkiem kakaowym i syropem klonowym. Wlej czekoladę na wierzch batonów i włóż z powrotem do lodówki na co najmniej godzinę. Pokrój w plasterki i ciesz się dobrze zbilansowaną przekąską. Przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
Smacznego!
W przepisach korzystano z łuskanych nasion konopnych
(kliknij w obrazek, aby przejść do produktu)
Konopie to potęga odżywiania, niezależnie od tego, czy posiadasz nasiona, olej, mąkę czy białko w proszku, wszystkie mają swoje własne zalety!