Zacznijmy od tego że wykorzystywanie nasion konopnych w kuchni nie ma nic wspólnego z efektem psychoaktywnym. Nasiona konopne wcale nie zawierają kannabinoidów takich jak CBD lub THC, ale za to posiadają inne niezwykłe właściwości. Tak się składa, że nasiona konopi są jednym z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów dla człowieka.
Zawierają one nie tylko pełnowartościowe białko (zawierają wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów), ale są także doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych. Nasiona konopi są jednym z najlepszych pokarmów, jakie można spożywać, aby uzyskać równowagę kwasów omega 3, 6 i 9.
Konopie to nie tylko dobre źródło białka i zdrowych tłuszczy, ale są również bardzo bogate w minerały, w szczególności w magnez, który wspomaga metabolizm kwasów omega-3. Nasiona konopne zawierają również mangan, który jest dobry w przypadku bólu więzadeł i ścięgien, cynk, który jest ważny dla zdrowia prostaty i produkcji testosteronu, oraz żelazo, które odgrywa rolę w produkcji czerwonych krwinek przenoszących tlen.
Nasiona konopi to zdrowa i tania alternatywa dla innych źródeł białka. Zanim przystąpisz do przygotowywania swoich pysznych specjałów kulinarnych, zaopatrz się w paczkę łuskanych lub niełuskanych nasion konopi już dzisiaj w naszym sklepie internetowym.
Nasiona konopi przepisy kulinarne – Zdrowe i smaczne posiłki
Dobrym sposobem na wprowadzenie nasion konopnych do śniadania jest po prostu posypanie nimi płatków zbożowych, jogurtu, granoli, koktajli lub pełnoziarnistego pieczywa. Innym prostym sposobem na stworzenie smacznego śniadania jest posypanie nimi tostów np. z masłem orzechowym. Nasiona konopi można wykorzystać na wiele sposobów i do wielu potraw, którym mogą dodać nowego oblicza. Oto kilka zdrowych przepisów, które mogą być przygotowane w wersji wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej, wszystko zależy od Ciebie.
Konopno-pistacjowa granola
Całkowity czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 3 filiżanki granoli
Składniki:
- 1 filiżanka pistacji
- 1 filiżanka płatków owsianych
- ½ filiżanki nasion konopi
- ½ szklanki mąki owsianej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki miodu
- ¼ szklanki masła
- 1 łyżeczka wanilii
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużej misce połącz pistacje, płatki owsiane, nasiona konopi, mąkę owsianą, cynamon i sól. Dodaj miód, masło i wanilię. Mieszaj, aż wszystkie składniki równomiernie się połączą. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz przez 20-22 minuty, mieszając 4 razy podczas pieczenia
Tuńczyk z tahini i nasionami konopi na chrupiącym toście
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Czas całkowity: 10 minut
Ilość porcji: 4 sztuki
Składniki:
- 4 kawałki chleba na zakwasie
- 1 łyżka masła lub oleju z awokado
- 2 puszki tuńczyka
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki majonezu do wyboru
- 3 łyżki tahini
- nasiona konopi
- sałata rzymska
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C i rozsmaruj odpowiednią ilość masła lub oleju z awokado na każdej kromce chleba.
Włóż do piekarnika bezpośrednio na stojaku lub na blasze do pieczenia i opiekaj przez około 5-10 minut, aż będą chrupiące. W średniej miseczce porządnie wymieszaj tuńczyka, majonez, tahini i sok z cytryny. Rozsmaruj warstwę tahini na tostach, połóż liść sałaty rzymskiej, na górę dodaj mieszankę z tuńczykiem a na sam koniec posyp łuskanymi nasionami konopi.
Bananowy chleb z nasionami konopi
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 35 minut
Całkowity czas: 40 min
Super łatwy przepis na zdrowy chleb bananowy z konopnym nasionami.
Składniki:
- 1½ szklanki mąki uniwersalnej
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 2 przetarte średnie banany
- ½ szklanki zwykłego jogurtu
- ¼ szklanki czystego syropu klonowego
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ⅓ filiżanki łuskanych nasion konopnych
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj formę do pieczenia masłem i odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, sodę i sól). W osobnej misce wymieszaj jajka, banany, jogurt, syrop klonowy i brązowy cukier, aż do całkowitego połączenia. Wlej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj. Do masy wsyp łuskane nasiona konopne i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanej formy i włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do chleba wyjdzie czysta. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Klopsiki z soczewicy, quinoa i nasion konopi
Ilość porcji: 14 klopsików
Składniki:
- 1 filiżanka ugotowanej czerwonej soczewicy, dobrze odsączonej
- ½ szklanki ugotowanej quinoa
- 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 1 łyżka mielonych nasion lnu
- 2 -3 łyżki łuskanych nasion konopi
- 1 łyżka mąki owsianej
- 1 łyżka drożdży odżywczych (jeśli ich nie masz, możesz je pominąć)
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
- ½ łyżeczki soli morskiej
- czarny pieprz
- ½ – ¾ szklanki bezglutenowej bułki tartej lub Panko
Sposób przygotowania:
Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym, oprócz bułki tartej. Nie przesadzaj z mieszaniem. Łyżką stołową nabieraj masę fasolową i delikatnie formuj ją ręką w kulki. Następnie wsyp bułkę tartą do płytkiej miski i obtocz kulki fasolowe.
Smażenie na patelni:
Dodaj półtora łyżki oleju kokosowego na patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu, aż klopsiki wrzucone do oleju będą skwierczeć. Smaż i przewracaj, aż uzyskają równomierny złoty kolor.
Pieczone w piekarniku:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umieść klopsiki na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez około 15 minut lub do lekkiego zrumienienia. Spryskaj lub natrzyj lekko olejem (polecamy olej z awokado).
Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce z nasion konopi
Składniki:
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 1 jajko
- ⅓ filiżanki łuskanych nasion konopnych
- ¼ szklanki mąki migdałowej
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki oregano (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W pierwszej misce rozbij jajko, a z drugiej dokładnie wymieszaj mąkę, nasiona konopi i sól. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową i spryskaj olejem z awokado. Zanurz każdą pierś kurczaka najpierw w jajku, później obtocz w panierce, a następnie umieść na blaszce. Spryskaj każdą pierś dodatkowo olejem z awokado (pomoże to uzyskać chrupkość!). Piec w piekarniku przez 25 minut. aż panierka zacznie nabierać złotobrązowego koloru. W połowie pieczenia można przewrócić na drugą stronę.
Kalafior pieczony z nasionami konopi i sosem tahini
Składniki:
- 1 mały kalafior, opłukany i osuszony, pozbawiona dolnych zielonych liści
- ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- ½ łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
- 3 łyżki nasion konopi
- Zielony sos tahini
- Dekoracja: łuskane nasiona konopi + świeżo posiekana natka pietruszki i kolendra
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Ostrożnie utnij łodygę kalafiora, ale nie usuwając przy tym ani jednej różyczki. W tym przepisie pieczemy kalafiora w całości. W małej misce połącz olej, syrop klonowy, sól, pieprz, czosnek w proszku i nasiona konopi. Odwróć kalafiora do góry nogami i wlej jedną czwartą mieszanki do środka kalafiora (odwróć kalafiora nad naczyniem, aby marynata ściekała do niego). Następnie wylej pozostałą marynatę na wierzch kalafiora. Za pomocą pędzelka do smarowania rozprowadzić marynatę równomiernie po całej powierzchni, aby wszystkie różyczki były równomiernie pokryte. Posyp dodatkową solą, pieprzem i nasionami konopi, jeśli czujesz taką potrzebę.
Umieść kalafiora stroną z różyczkami do góry na żeliwnej patelni i przykryj folią aluminiową. Piecz przez 50 minut. Następnie zdejmij folię aluminiową i piecz bez przykrycia przez 20-25 minut (lub nieco dłużej w przypadku większej główki kalafiora). Pod koniec uważnie obserwuj, aby się nie przypalił. Zewnętrzna strona ma być złoto-brązowa. Aby sprawdzić, czy kalafior jest gotowy, nóż powinien bez oporu wsuwać się i wysuwać ze środka.
Gotowego kalafiora polej zielonym sosem tahini i udekoruj łuskanymi nasionami konopi, świeżo posiekaną natką pietruszki i kolendrą.
Wegański parmezan
Całkowity czas przygotowania: 2 minuty
tym razem w prostej 2 składnikowej wersji
Składniki:
- Drożdże odżywcze
- Łuskane nasiona konopi
Sposób przygotowania:
Dodaj drożdże odżywcze i serca konopne w proporcjach 1:1 do małego robota kuchennego/blendera i miksuj aż do uzyskania ziarnistej masy i całkowitego połączenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Aby wydłużyć okres przydatności do spożycia, przechowuj w lodówce.
Sałatka z nasionami konopi
Całkowity czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 duży pomidor
- 1½ szklanki ogórka
- 1 filiżanka miąższu awokado – posiekanego (½ dużego awokado)
- 3 łyżki łuskanych nasion konopiDressing:
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka nasion konopi
- 1 łyżka mielonego świeżego koperku
- ¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli
Sposób przygotowania:
Pokrój awokado i ogórka do jednej miseczki a pomidora do drugiej. Zmiksuj razem wszystkie składniki dressingu. Wlej dressing do warzyw w obu miskach i dobrze wymieszaj. Zachować trochę dressingu do posypania sałatki przy podawaniu). Doprawić do smaku solą. Użyj okrągłej foremki (można użyć foremki do wycinania ciasteczek), najpierw ułóż warstwę pomidorów, następnie ogórka i awokado, a na koniec dodaj łuskane nasiona konopi. Ostrożnie wyjmij foremkę, a następnie wlej na wierzch pozostały dressing, aby nie naruszyć formy.
W przepisach kulinarnych wykorzystano łuskane nasiona konopi:
Jak już pewnie zdążyłeś zauważyć, nasiona konopi to idealny produkt na przepisy kulinarne nawet dla największych smakoszy. Poniżej znajdziesz jeszcze więcej przepisów które pomogą wam przygotować pyszny obiad lub przekąskę na wieczór.