Prawdopodobnie znasz nasiona słonecznika, nasiona chia, a nawet pestki dyni. Ale rośliny konopi też wytwarzają jadalne nasiona, które można wykorzystać na różne sposoby. Nasiona konopi są potężnymi składnikami odżywczymi. Dlaczego warto włączyć do diety nasiona konopi? W jaki sposób je wykorzystać? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
Nasiona konopi to nowa super-żywność!
Nasiona konopi są naładowane składnikami odżywczymi. Dostarczają dużo białka, błonnika, zdrowych tłuszczy i mało węglowodanów. Nasiona konopi zawierają również kluczowe witaminy i minerały, w tym uzupełniają dzienne zapotrzebowanie manganu, składnika odżywczego potrzebnego do utrzymania mocnych kości i produkcji kolagenu dla zdrowej skóry i stawów.
3 łyżki nasion konopi, dostarczają również 25% dziennego zapotrzebowania na cynk, który wspiera funkcje odpornościowe, oraz 10%-25% zalecanego spożycia na kluczowe witaminy z grupy B wspomagające energię. Nasiona konopi są również bogate w różne przeciwutleniacze i ochronne związki bioaktywne, zgodnie z przeglądem opublikowanym w 2020 r. w czasopiśmie Nutrients.
Nasiona konopi są również bogate w magnez, minerał, który wspomaga uczenie się, pamięć, nastrój i zdrowy sen. Ta zawartość magnezu może być szczególnie dobrą wiadomością dla sportowców, którzy wykazali większą siłę, pobór tlenu, produkcję energii i równowagę elektrolitową przy wyższym spożyciu magnezu.
Czy nasiona konopi mogą sprawić, że będziesz odczuwać haj?
Jeśli się zastanawiasz, nie, nasiona konopi nie sprawią, że będziesz się naćpany. Podczas gdy jadalne nasiona konopi pochodzą z rośliny konopi, nie zawierają kannabinoidów takich jak np. CBD lub THC. Jeśli rozważasz stosowanie olejku CBD, herbaty konopnej lub innych suplementów wtedy również nie musisz się martwić o działanie psychoaktywne.
Sposoby jedzenia nasion konopi
Niełuskane nasiona konopi mają subtelny orzechowy smak i chrupiącą konsystencję, w wersji niełuskanej są kremowe i intensywnie orzechowe. Można je jeść bez dodatków lub dodawać do różnych potraw. Na śniadanie zmiksuj je w koktajle lub posyp nimi płatki zbożowe, płatki owsiane, jogurt lub awokado. Dodawaj nasiona konopi do domowych kulek energetycznych, sałatek, hummusu, gotowanych warzyw, falafeli i surówki. Ciesz się i korzystaj z nich, bo są zdrowym i smacznym dodatkiem do prawie każdego dania, od zup po smażone potrawy. Nasiona konopi można również dodawać do naleśników, a także do wypieków, takich jak chleb, ciastka i babeczki.
Pokażemy jak możecie wykorzystać olej konopny, nasiona konopi łuskane czy nasiona konopi niełuskane. Poznajcie nasze propozycje przystawek, obiadów, przekąsek, deserów z wykorzystaniem ziarna konopi:
Sałatka cytrusowa z dressingiem z oleju konopnego
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
Baza na sałatkę:
- 1 mały pęczek rukwi wodnej, wypłukanej i grubo posiekanej
- 1 garść mieszanej zieleniny (w przepisie użyto rukoli i szpinaku)
- 2 sztuki czerwonej pomarańczy obranej i pokrojonej poziomo w krążki (lub klasycznej pomarańczowej)
- 1/2 fenkułu włoskiego pokrojonej w cienkie plastry (w razie potrzeby zachowaj kilka liści do ozdoby)
Dressing do sałatki:
- 1 łyżka oleju konopnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka nasion konopi
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Połącz wszystkie składniki z bazy sałatki w misce. W osobnej misce wymieszaj sos sałatkowy do momentu aż się połączą. Posyp sałatkę dodatkowymi nasionami konopi, parmezanem i skrop sosem z oleju konopnego według uznania.
Burgery Konopne
Bezglutenowe, Wegańskie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Czas całkowity: 35 minut
Ilość porcji: 4-5 średnio-dużych kotletów
Składniki:
Sos do hamburgerów:
- ¾ filiżanki wegańskiego majonezu (w przepisie użyto wegańskiego majonezu, ale możesz również użyć zwykłego majonezu, jeśli chcesz)
- ½ łyżki drożdży odżywczych
- 2 łyżki łuskanych nasion konopi
- Sól i pieprz do smaku
Bułki Hamburgerowe, możesz kupić gotowe nie zawierające glutenu.
Kotlety wegańskie:
- 500g obranych batatów
- 1 średni por pokrojony w kostkę
- 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
- 3 łodygi cebuli dymki pokrojone w kostkę
- ½ szklanki świeżej natki pietruszki, grubo posiekanej
- 1½ łyżeczki czosnku w proszku
- ¾ filiżanki łuskanych nasion konopi
- Sól i pieprz do smaku
- ⅓ – ½ szklanki okruchów ryżu lub bułki tartej (Do kotletów użyto okruchów brązowego ryżu. Możesz też użyć zwykłej bułki tartej, upewniając się, że są bezglutenowe jeśli takie mają być)
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
Dodatki:
- Świeże liście szpinaku i jarmużu
- Pomidory, pokrojone
- Ser, wegański, jeśli wolisz
- Czerwona cebula, obrana w plastrach
- Awokado, pokrojone
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do przygotowania sosu włóż do miski. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Włóż do lodówki, aż burgery będą gotowe.
Napełnij średniej wielkości garnek do połowy przefiltrowaną wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Bataty obrać i pokroić w dużą kostkę. Gdy woda się zagotuje, wrzuć bataty do wody i gotuj do całkowitej miękkości, około. 10-15 minut. Podczas gdy bataty się gotują, przygotuj warzywa i odłóż je na bok. Gdy bataty zmiękną, odcedź wodę i włóż do dużej miski. Słodkie ziemniaki rozgnieść na gładko, z kilkoma małymi grudkami.
Do puree z batatów włożyć wszystkie pokrojone warzywa i pietruszkę. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Dodaj czosnek, nasiona konopi oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Dodaj okruchy, zaczynając od ⅓ szklanki. Mieszaj, aż masa sklei się i utrzyma swój kształt po uformowaniu w okrągłe placki. Kontynuuj dodawanie kolejnych okruchów, aż do uzyskania tej konsystencji.
Uformuj kotlety i odłóż je na bok na tacy. Na dużej patelni rozpuść 1 łyżkę oleju kokosowego na dużym ogniu. Uformowane placki wkładamy na patelnię i smażymy przez 2-3 minuty na średnim ogniu, a następnie odwracamy. Kontynuuj smażenie z drugiej strony przez 2-3 minuty. Kotleciki powinny być ciemnozłote.
Pokrój bułki do burgerów i przygotuj dodatki. Posmaruj wegańskim sosem na wewnętrznej stronie każdej bułki. Umieść dodatki w bułkach, połóż kotleta wegańskiego i zamknij bułkę. Podawaj z frytkami lub świeżą sałatką.
Makaron z kremowym sosem konopno-kalafiorowym
Bez orzechów, Wegańskie
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Czas całkowity: 30 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mielonego czosnku (około 3-4 ząbków, w zależności od wielkości)
- 5 filiżanek posiekanych różyczek kalafiora* (około 1 średniej wielkości główka)
- 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
- ¼ szklanki łuskanych nasion konopi
- ¼ szklanki soku z cytryny (około 2 średniej wielkości cytryny)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki drożdży odżywczych
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
- ½ łyżeczki tamari (opcjonalnie)
- wegański parmezan** (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż do pachnącego aromatu, przez około 1-2 minuty. Dodaj kalafior do garnka, a następnie wymieszaj. Wlej bulion warzywny i zagotuj. Zmniejsz wrzenie i przykryj pokrywką i gotuj przez około 10 minut, aż kalafior zmięknie na tyle, że zgnieciesz go łyżką. Zdejmij z ognia i odstaw.
Do blendera dodaj nasiona konopi, sok z cytryny, sól i pieprz, odżywcze drożdże, sproszkowany czosnek i tamari (jeśli używasz). Przełóż kalafior i bulion z garnka do blendera. Miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Przetestuj smak, aby sprawdzić, czy wolisz więcej soli, cebuli w proszku czy czosnku w proszku. Zagotuj pełnoziarnisty makaron spaghetti lub fettuccine.
Przełóż sos z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu. Dodaj do sosu z kalafiora i nasion konopi dwie łyżki zagotowanej wody z makaronu. Skrobia w wodzie makaronowej sprawi, że konsystencja sosu będzie jeszcze bardziej kremowa. Podawaj na ciepło ze świeżą pietruszką i/lub wegańskim parmezanem.
*Upewnij się, że nie użyjesz więcej niż 5 filiżanek kalafiora, ponieważ osłabi to smak sosu. W przeciwnym razie możesz spróbować dodać więcej przypraw zgodnie z własnymi preferencjami.
**Aby zrobić własny wegański parmezan z orzechów nerkowca:
Połącz 1 szklankę orzechów nerkowca z 4 łyżkami odżywczych drożdży, 1 łyżeczką drobnej soli morskiej i 1/2 łyżeczki cebuli w proszku w robocie kuchennym i mieszaj, aż będzie drobno zmielony.
Zimowy Bowl z tempeh BBQ i nasionami konopi
Bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 45 min
Czas całkowity: 1 godz. 5 min
Ilość porcji: 1
Składniki:
Dressing:
- ½ szklanki niełuskanych + łuskanych nasion konopi
- ¼ szklanki świeżego soku z cytryny (z około 1 cytryny)
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- ¼ łyżeczki drożdży odżywczych
- 1 zielona cebula, drobno posiekana (około 1/4 szklanki)
- 1 gałązka posiekanego koperku (około 1 łyżka stołowa)
- sól morska i mielony czarny pieprz do smaku
Zimowy Bowl:
- 1 mały/średni batat (około 330 gramów) obrany + pokrojony w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 gram tempeh pokrojonego na ok. 5cm kawałki
- 2 łyżki sosu barbecue
- 7-8 brukselki, przycięte i poćwiartowane
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na dużej blaszce połóż papier do pieczenia. Zrób sos z nasion konopi. W blenderze wymieszaj nasiona konopi, sok z cytryny, wodę, oliwę z oliwek, dijon, proszek czosnkowy, drożdże odżywcze, sól i pieprz. Miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Nałóż dressing do małej miski i dodaj zieloną cebulę i koperek. Przykryj folią spożywczą i przechowuj w lodówce.
Połóż pokrojone w kostkę bataty na jednym końcu blachy do pieczenia. Wymieszaj je z 1 łyżeczką oliwy z oliwek, odrobiną soli i pieprzu. Wsuń blachę do piekarnika i ustaw minutnik na 15 minut. Po piętnastu minutach wyjmij blachę do pieczenia. Do miski wrzuć kawałki tempeh z łyżeczką oliwy z oliwek, odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaj a następnie ułóż kawałki tempeh na środku blachy obok batatów. Bataty lekko poobracaj. Wsuń blachę z powrotem do piekarnika i ustaw minutnik na kolejne 15 minut.
Po piętnastu minutach wyjmij blachę do pieczenia. Wrzuć brukselki do tej samej małej miski, której użyłeś do tempeh. Wymieszaj brukselki z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Rozsyp je w jednej warstwie na pozostałym miejscu na blaszce do pieczenia. Odwróć kawałki tempeh i posmaruj je sosem barbecue. Wsuń arkusz z powrotem do piekarnika na 15 minut.
Gdy brukselka lekko się zarumieni, wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Przełóż bataty, tempeh i brukselkę do miski. Nałóż dressing z nasion konopi na wierzchu i gotowe.
Pesto z nasion konopi
Bezglutenowe, Wegańskie, Wegetariańskie
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki (lub bazylii, jeśli wolisz)
- 1-2 łyżki drożdży odżywczych
- ½ cytryny (wyciśnięty sok)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki łuskanych nasion konopi
- ¼ szklanki prażonych orzeszków piniowych (lub nasion słonecznika)
- ¼ szklanki oleju z awokado (lub oliwa)
Sposób przygotowania:
Upraż nasiona słonecznika/orzeszki pinii na małym/średnim ogniu, aż lekko się przypieczą. Dodaj resztę składników do robota kuchennego i miksuj przez kilka sekund, aż się połączą. Przełóż do hermetycznego słoika i dopełnij dodatkowo olejem z awokado lub oliwą z oliwek. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Energetyczne kulki ze spiruliną i nasionami konopi
Wegańskie, Bezglutenowe (w zależności jakich płatków owsianych użyjesz)
Czas przygotowania: 8 min
Całkowity czas: 8 min
Ilość porcji: 10-12
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- ¼ szklanki mielonego siemienia lnianego
- ¼ szklanki nasion konopi
- ⅓ filiżanka orzechów włoskich
- 1 łyżka spiruliny w proszku
- pół łyżeczki Gurany mielonej
- ¼ szklanki dobrego masła orzechowego
- ⅓ filiżanka miodu
Sposób przygotowania:
Zmiel płatki owsiane do uzyskania konsystencji mąki. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj, aż się połączą i uformuj kulki. Ilość porcji zależy od wielkości kulek. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu do 8 dni.
Gorąca czekolada z nasionami konopi
Wegańska, Bezglutenowa
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 3 min
Czas całkowity: 13 min
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
- 2 szklanki przefiltrowanej wody
- 3 łyżki łuskanych nasion konopi
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki kakao w proszku
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2-3 łyżeczki cukru kokosowego, w zależności od tego, jak słodką chcesz mieć gorącą czekoladę
- Opcjonalnie pianki
Sposób przygotowania:
Do blendera dodaj wodę i nasiona konopi, miksuj na wysokich obrotach, aż dobrze się połączą. Do blendera dodaj wanilię, kakao i cynamon. Miksuj dokładnie. Wlej napój do małego/średniego garnka i postaw na średnim ogniu. Dodaj żądaną ilość cukru kokosowego. Mieszaj aż się cały cukier rozpuści. Kontynuuj podgrzewanie mieszanki na średnim ogniu, aż zacznie parować, ale nie pozwól jej się zagotować. Zdejmij z ognia i przelej do kubków. Opcjonalnie dodaj pianki.
Do stworzenia tych wszystkich dań wykorzystaj:
. . .
(kliknij w obrazek aby przejść do produktu)
Smacznego!
Poznaj inne przepisy z wykorzystaniem konopi z naszego bloga