Wiesz dlaczego Twój organizm potrzebuje białka? Ponieważ Twoje ciało używa go do naprawy i budowy tkanek, wytwarzania enzymów, hormonów i innych substancji chemicznych, a także wspomaga wzrost kości, mięśni, chrząstek i skóry.
Ale dlaczego wybrać białko konopne? Dlatego, że jest kompletnym białkiem roślinnym, które zawiera wszystkie 20 aminokwasów potrzebnych naszemu organizmowi do zachowania zdrowia (w tym wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć).
Białko konopne jest lekkostrawne (w przeciwieństwie do soi), wegańskie (w przeciwieństwie do serwatki). Nie musisz być kulturystą, aby korzystać z białka konopnego. Możesz wypić shake’a lub zjeść ciastka konopne przed zajęciami, jako drugie śniadanie w pracy itp.
Przepisy poniżej możesz odtworzyć w swoim domu wykorzystując:
(kliknij w obrazek, aby zobaczyć produkt)
(kliknij w obrazek, aby zobaczyć produkt)
Białko konopne w koktajlach
Jest to dość oczywisty wybór, ale istnieje powód, dla którego ludzie na całym świecie mieszają białko konopne w różnych szejkach. Czy jest łatwiejszy – lub smaczniejszy – sposób, aby stworzyć wartościowy posiłek w parę minut?
Wypróbuj naszą miskę super jagodowego smoothie lub smoothie z masłem orzechowym z konopi i dodaj zalecane łyżki białka konopnego w proszku – tak proste i tak pyszne. Okazuję się że potrawy z białkiem konopnym to smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie lub przekąskę.
Super Smoothie z Jagodami i nasionami konopi
Açaí na tigela („açaí w misce”) to typowa brazylijska potrawa z mrożonych i rozgniecionych jagód açaí, owoców szanowanych na całym świecie ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające. Dodaj acai, truskawki, jagody i banany, a także nasiona konopi. Posyp miskę super smoothie świeżymi truskawkami i posyp musli lub domową granolą. To dopiero jest pożywne śniadanie.
Składniki:
- 1 łyżka nasion konopi łuskanych
- 60 g jagód acai (mrożonych lub świeżych)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 banana
- 60 g jagód
- 125 ml dowolnego mleka
- 60 g truskawek
- Garść musli lub granoli
- 1 łyżka sproszkowanego białka konopnego
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze. Miksuj aż konsystencja będzie gładka i kremowa.
- Wlej smoothie do miski.
- Udekoruj pokrojonymi truskawkami i posyp musli lub granolą (lub wybierz swoje ulubione dodatki!)
Koktajl konopny z masłem orzechowym
Bądź szczery – czy pijesz zielone koktajle, ponieważ dobrze smakują? czy dlatego, że są zdrowe? Jest to przepis na szejka, który jest pełen zdrowych, ale też i pysznych rzeczy, takich jak nasiona konopi, banany i masło orzechowe (upewnij się, że twoje masło orzechowe nie zawiera oleju palmowego). Ten napój jest wystarczająco pożywny.
Składniki:
- 120 ml dowolnego mleka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 duży dojrzały banan
- 2 łyżki łuskanych nasion konopi
- 1 łyżka białka konopnego
- 2 szklanki szpinaku (lub innych warzyw, takich jak jarmuż)
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze, aż konsystencja będzie gładka i kremowa.
- Podawaj schłodzone na pyszny początek dnia.
Białko konopne w owsiance
Owsianka jest szanowana na całym świecie za uczucie sytości jakie powodują. Ale co powiesz na zmieszanie białka konopnego z płatkami owsianymi? My jesteśmy na tak! Możesz dodać miód i cynamon.
W miarę jak dni stają się coraz krótsze i zimniejsze, zaczynamy mieć ochotę na posiłki, które nas rozgrzewają (a także dobrze smakują!). Owsianka to idealne śniadanie w chłodniejsze dni i takie, którym nigdy się nie znudzisz, ponieważ istnieje tak wiele możliwości jego przygotowania.
Uwielbiamy tę kakaową i bananową owsiankę Luce Hosier (znaną również jako What Luce Eats), jest gładka i czekoladowa, a jednocześnie super zdrowa.
Składniki:
- 55 g płatków owsianych,
- 1 łyżka białka konopnego,
- 250 ml dowolnego mleka,
- 1 łyżka kakao w proszku,
- 1/2 banana (pokrojonego),
- starta gorzka czekolada,
- 1 łyżeczka łuskanych nasion konopi
Sposób przygotowania:
- Zacznij od dodania płatków owsianych i 200 ml mleka konopnego na patelnię na średnim ogniu. Gotuj przez 5 minut często mieszając.
- Następnie dodaj białko konopne, proszek kakaowy i resztę mleka i wymieszaj. Gotuj, często mieszając, przez kolejne 5 minut. Dodaj więcej mleka, jeśli chcesz, aby płatki owsiane były bardziej miękkie.
- Na koniec wlej do miski, dodaj banana, startą gorzką czekoladę i nasiona konopi.
Białko konopne w naleśnikach
Dostarcz organizmowi białka podczas śniadania. W ten sposób, jeśli ktoś zapyta „jak dostarczasz białko, skoro nie jesz mięsa”, możesz po prostu podać mu linka do naszych przepisów. Uwielbiamy naleśniki z białka konopnego, ponieważ są idealnym sposobem na rozpoczęcie dnia!
Białkowe naleśniki z jogurtem oraz masłem orzechowym – idealny pomysł na śniadanie
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2
Często nieodpowiednie śniadanie oznacza nagły przypływ energii spowodowany spożyciem dużej ilości cukru i jego spadkiem przed godziną 12:00. Rozwiązanie? Te czekoladowe naleśniki konopne autorstwa wegańskiej blogerki kulinarnej Romy London. Wystarczająco pyszne, aby dobrze rozpocząć dzień, ale pełne białka w proszku, aby powoli uwalniać energię i bezglutenowej mąki gryczanej, aby uniknąć południowego załamania. Udekoruj jogurtem kokosowym, jagodami i masłem orzechowym i posyp nasionami konopi na dokładkę.
Składniki:
- 5 łyżek białka konopnego
- 7 łyżek mąki gryczanej
- 150 ml dowolnego mleka
- 1 łyżka surowego kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Sok z połowy cytryny
- Trochę oleju kokosowego do smażenia
- Nasiona konopi do posypania
- Twoje ulubione dodatki! (np. masła orzechowe, jogurt i jagody)
Sposób przygotowania:
- Wlej mleko konopne do dzbanka, następnie dodaj ocet jabłkowy i sok z połowy cytryny. Krótko zamieszaj, a następnie wstaw dzbanek do lodówki na co najmniej 10 minut. W tym czasie mleko zacznie się ścinać, o co nam właśnie chodzi. Doda to puszystości naleśnikom, ponieważ przypomina maślankę – coś, co może być bardzo pomocne, gdy w przepisie nie ma glutenu, jajek ani proszku do pieczenia!
- W misce wymieszaj białko konopne, mąkę gryczaną, kakao i cynamon. Po połączeniu utwórz zagłębienie w środku mieszanki i stopniowo wlewaj mieszankę z mleka konopnego, mieszając po kilka łyżek na raz. Ciasto, które otrzymujesz, powinno być lekkie, ale nie rzadkie. Jeśli uważasz, że twoja mieszanka jest zbyt gęsta i lepka, po prostu dodaj trochę więcej mleka.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i lekko posmaruj olejem kokosowym. Użyj łyżki stołowej, aby ostrożnie wlać masę na patelnię, około 2-3 łyżki stołowe na naleśnik, ale zależy to od tego, jak duże mają być. Jeśli wyglądają na nieco grube, użyj tylnej części łyżki, aby wyrównać miksturę.
- Naleśniki powinny potrzebować około 3-4 minut z każdej strony na średnim ogniu, ale zależy to również od grubości, na jaką je rozłożysz. Najlepiej sprawdzić jędrność naleśnika na bieżąco.
- Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto naleśnikowe. Ułóż naleśniki na talerzu (lub po prostu ułóż je w stos!) i dodaj trochę masła orzechowego, jogurtu, jagód i posyp nasionami konopi.
Białkowe Naleśniki Z Wędzonych Pomidorów
To idealny jesienny lunch – pożywny, rozgrzewający i łatwy do przygotowania. Najważniejszą wskazówką od Lauren jest fermentacja naleśników. Przed dodaniem wszystkich składników wystarczy wymieszać mąkę z wodą i odstawić w misce, przykryć talerzem lub ściereczką w ciepłym miejscu do 24 godz. Ten krok nie jest konieczny, ale zapewni Ci puszyste i smaczniejsze naleśniki!
Składniki:
1.Do naleśników:
- 120 g wody
- 140 g mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 15 g białka konopnego
- Duża szczypta soli morskiej
2. Do sałatki z wędzonych pomidorów:
- 200g oliwy z oliwek
- 200g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1⁄2 szklanki nasion konopi łuskanych
- jedna cytryna, skórka
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1⁄2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki wędzonej soli
- 1 awokado
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj mąkę gryczaną i wodę, aż będzie konsystencja będzie jednolita, a następnie odstaw na bok, przygotowując sałatkę pomidorową.
- Gdy piekarnik się nagrzeje, połóż pomidory na blasze ze szczyptą soli i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piecz przez 20 minut, aż lekko się skarmelizują.
- Podczas gdy pomidory się pieką, rozgrzej patelnię z kolejną łyżką oleju, a następnie dodaj nasiona konopi, opiekając na lekko złoty kolor. Dodaj szczyptę soli i odłóż prażone nasiona na bok.
- Następnie dokończ mieszankę naleśnikową, dodając resztę składników do miski i ponownie mieszając, aż będzie gładka.
- Gdy pomidory będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i dodaj do blendera z resztą oleju, wędzoną papryką, chilli i pozostałą solą. Blenduj aż do uzyskania jasnoczerwonej i gładkiej konsystencji.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, a gdy będzie gorąca, dodaj 2 duże łyżki mieszanki naleśnikowej. Smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Powtarzaj, aż cała twoja mieszanina zostanie zużyta.
- Podawaj naleśniki z awokado, a następnie z wędzonym pomidorem, sałatką, nasionami konopi i odrobiną soku z cytryny na wierzchu.
Konopne batony białkowe z kakao i orzechami
Nie dosyć że te batony to dobry pomysł na śniadanie, to jeszcze lepiej sprawdzą się biorąc je np. na górski wypad w formie przekąski!
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: 2-4 batony
Lodówka: 2 godziny
Heather, znana również jako The Protein Chef, stworzyła te szybkie i łatwe batony białkowe z konopi o smaku czekoladowo-orzechowym.
Składniki:
- 75 g daktyli
- 30 g orzeszków ziemnych
- 15 g łuskanych nasion konopi
- 10 g kakao w proszku
- 10 g białka konopnego
- 15 g dowolnego mleka
Sposób przygotowania:
- Wrzuć wszystko do robota kuchennego i zmiksuj, aż utworzy kulę lub ugnieć ręcznie.
- Wyjmij z blendera, wciśnij do formy wyłożonej papierem.
- Schłodź w lodówce przez co najmniej dwie godziny przed pokrojeniem na kawałki.
Smacznego!
Poznaj inne przepisy z wykorzystaniem konopi:
Konopie Superfood – Przepisy (Naleśniki, Owsianka, Chleb konopny i inne)