Nasiona konopi nadal budzą wiele kontrowersji, lecz konopia siewna i konopia indyjska to dwie różne rośliny. Warto przyjrzeć się jakie korzyści płyną z wprowadzenia konopii do swojej diety. Włączenie nasion konopi do diety chroni serce, poprawia trawienie, łagodzi PMS i wygładza cerę
dlaczego?
z prostych trzech powodów:
- Nasiona konopi są idealnym źródłem białka. Białko zawarte w nasionach konopi jest porównywalne do białek zwierzęcych, a przy tym nie zawiera kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu. Przyswaja się lepiej niż białka z soi oraz nie posiada związków wzdymających. Doskonały dla wegetarianów i weganów.
- Siemię konopne zawiera idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 (3:1) oraz zawartość 10 aminokwasów. Co to jest idealna proporcja kwasów i czemu to takie ważne? Kwasy omega-6 mają działanie prozapalne, zaś omega-3 przeciwzapalne – zbyt duży wolumen kwasów omega-6 w proporcji do omega-3 zwiększa skłonność do powstawania stanów zapalnych w organizmie, co sprzyja m.in. zapaleniu stawów, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczemu.
- Jest źródłem cennych związków mineralnych, witamin, węglowodany, błonnik pokarmowy, tłuszcze, łatwo przyswajalnego białka i ośmiu najważniejszych dla człowieka aminokwasów w idealnych proporcjach. Nasiona tej rośliny zawierają cynk, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, a także witaminę E, która chroni zawarte w nich kwasy omega-3 przed utlenieniem. Wprowadzenie siemienia konopnego do diety sprawia, że nasza odporność wzrasta, krążenie ulega poprawie, a skóra, włosy i paznokcie wyglądają zdrowo.
Całkiem fajne te konopie, to teraz jak wprowadzić je do naszej diety?
- Olejek CBD oraz kapsułki CBD Kliknij tutaj
- Olej konopny Kliknij tutaj
- Białko konopne Kliknij tutaj
- Mąka konopna Kliknij tutaj
- Nasiona konopi Kliknij tutaj
Nasiona konopi to świetny dodatek do różnych potraw. Mają lekki orzechowy posmak. Można ich używać jako dodatek do pieczywa własnej produkcji, do past kanapkowych, zupy, sałatek, koktajli owocowych, płatków śniadaniowych, musli, kaszy jaglanej lub traktować jako przekąskę. Dzienna dawka nie powinna przekroczyć 2-3 łyżek dodawanych do różnego rodzaju potraw. Można ją bezpiecznie podawać dzieciom.
a oto nasze propozycje:
CHLEB WIELOZIARNISTY BEZGLUTENOWY Z DODATKIEM NASION KONOPI
- 100 g słonecznika – 3/4 szklanki,
- 80 g siemienia lnianego (ziarenka) – 1/2 szklanki,
- 80 g łuskanych nasion konopi(BIO) – ½ szklanki,
- 40 g sezamu – 1/4 szklanki,
- 20 g żurawiny – 1 czubata łyżka,
- 20 g rodzynek – 1 czubata łyżka,
- 30 g pestek dyni – 1/3 szklanki,
- 100 g płatków jaglanych – niepełna szklanka,
- 40 g płatków gryczanych – trochę mniej niż pół szklanki,
- 7 łyżek zmielonego siemienia lnianego,
- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej,
- 1 łyżka miodu,
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- 350 ml letniej wody.
Składniki suche umieścić w dużej misce i wymieszać. W kolejnym naczyniu wymieszać wodę z miodem i olejem. Mokre składniki przelewam do suchych, dokładnie mieszając. Jeśli masa jest za sucha i składniki nie chcą się połączyć dolewam jedną łyżkę lub dwie wody i ponownie mieszając. Keksówkę smaruję masłem klarowanym i wysypuję zmielonymi płatkami jaglanymi. Masę chlebową przekładam do foremki, wyrównując górę. Owinąć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni (termoobieg) i piec chleb 50 min. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika. Po 30 minutach wyjąć go z foremki i studzić na kratce. Kroić chleb dopiero po całkowitym wystudzeniu, inaczej będzie się kruszył. Utrzymuje świeżość przez 4 dni.
BORÓWKOWY DESER Z CHIA I NASIONAMI Z KONOPI
- 200 g borówek
- 4 łyżki nasion Chia
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki mleczka kokosowego (tłustego – nie napoju)
- 50 g nasion konopi łuskanych
- białko konopne
Borówki umyć, dodać pół szklanki wody, łyżkę białka konopnego i zblendować na mus. Nasiona chia zalać 0,5 szklanki wody, dodać mleczko kokosowe wymieszać i zostawić do nasiąknięcia przez około 15 min co jakiś czas mieszając. Gotową warstwę chia przełożyć do miseczki lub słoiczka, zasypać nasionami konopi, na to wyłożyć borówkowy mus. Górę udekorować owocami borówek i posypać nasionami konopi.
CZEKOLADOWO BANANOWE PLACKI Z MĄKI KONOPNEJ
placki:
- 1/4 szklanki mąki konopnej
- 1 duże jajko
- 1 1/2 łyżki kakao/karobu lub do smaku
- 1/2 banana, najlepiej dojrzałego
krem:
- 1/2 banana
- 1 łyżka mleka kokosowego
- aromat waniliowy do smaku [ok 1,5 łyżki]
- opcjonalnie do zagęszczenia mąka kokosowa
- garść poziomek do posypania
Wszystkie składniki na placki oraz na krem [prócz poziomek] zmiksować w dwóch oddzielnych naczyniach. Placki smażyć na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju kokosowego [smażę tak tylko pierwsze 2-3 placki, później olej się wchłania i nie dodaję więcej] do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na ich powierzchni – wtedy obracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Po lekkim przestudzeniu podawać z kremem i owocami.
PIECZONA MARCHEW Z KOPERKOWO – KONOPNYM DRESSINGIEM
- 1 kg marchwii bio
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ulubione przyprawy, np zioła prowansalskie, papryka, szałwia, tymianek
Dressing:
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka majonezu
- posiekany, świeży koperek
- 1 łyżeczka białka konopnego
- 2 łyżki oleju konopnego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
Marchew umyć, wyszczotkować, nie obierać ze skórki. Pokroić w większe kawałki. Olej kokosowy rozpuścić na dnie dużej miski, dodać przyprawy, sól oraz pieprz. Piekarnik rozgrzać do 210 st C. Marchew obtoczyć w oleju i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 min. Składniki na dressing połączyć w miseczce (można dodać też rozgnieciony ząbek czosnku). Upieczoną marchew podawać z dressingiem, w towarzystwie świeżych sałat i ziół.